Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı Hakkında Genel Bilgi

Program Hakkında Genel Bilgi
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi (GGY) Anabilim Dalı (ABD) 2020 yılında Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi bölümü bünyesinde kurulmuştur. GGY lisans anabilim dalı aynı adlı program ile genel olarak Uygulamalı Meslek Yüksekokulu ve İİBF Fakültelerinde sosyal bilimler, uygulamalı bilimler vb. başlıklar altında eğitim faaliyetini icra eden bir akademik birimdir. GGY anabilim dalında 1 Doçent, 3 Dr. Öğr. Üyesi akademik ve idari sorumlulukları birlikte yürütmektedir.

Kayıt ve Kabul Koşulları
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı öğrenciler için Türkiye’de herhangi bir yükseköğretim kurumunda önlisans veya lisans programlarında öğrenim görebilmek için öğrencilerin, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ulusal öğrenci seçme sınavına girmeleri zorunludur. Uluslararası öğrenci başvuru kayıt ve kabul işlemleri Sinop Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi uyarınca yapılmaktadır.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) 8 dönemlik derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2 olan öğrenciler Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Alanında Lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Mezunların Mesleki Profili
Gayrimenkul Gelişrime ve Yönetimi programı sektörde uzman, yönetici veya lider pozisyonlarda kendilerine yer bulabilmeleri hedeflenmektedir. Lisans Programın mezunları; programı bitirdiklerinde sahip olabilecekleri geniş kapsamlı gayrimenkul geliştirme, değerleme, finans, gayrimenkul yatırımları, tesis ve gayrimenkul yönetim bilgileri ile arazi, gayrimenkul, altyapı, yapım yönetimi (inşaat) ve çevre alanlarında istihdam fırsatları bulabilmektedirler.
Gayrimenkul geliştirme, gayrimenkul varlık ve işletme değerleme, gayrimenkul yatırımları ve finansmanı, kentsel dönüşüm, koruma ve gelişim, kent ekonomisi, arsa ve konut ekonomisi ve politikası, imar planlama ve özellikle değer esaslı arazi ve arsa düzenlemeleri, gayrimenkullerin vergilenmesi, kamulaştırma, iskan ve yeniden iskan, gayrimenkul-imar-inşaat-sözleşme hukuku, uluslararası değerleme, muhasebe, ölçüm ve yönetim standartları, gayrimenkul ve varlık ekonomisi, kentsel ve kırsal arazi ekonomisi, arazi yönetimi, idaresi ve politikaları, tesis ve gayrimenkul yönetimi, varlık ve yatırım yönetimi, bilgi sistemleri ile ilgili diğer konularda uzman ve araştırmacı olarak çalışabimektedirler.
Ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının girebildiği sınavlara girebilmekte ve KPSS ile memuriyet kadrolarına atanabilmektedirler.

Öğretim Yapısı
Eğitim dili Türkçe olup; Gayrimenkul ekonomisi, Gayrimenkul geliştirme teorileri , Kentsel büyüme, gelişme, dönüşüm ve koruma politikaları ve uygulamaları, Kent ekonomisi ve kent yönetimi, Afet yönetimi ve politikaları, İmar uygulamaları: yüzölçümü, değer esaslı ve karma arazi düzenlenme modelleri ve işleyişi, Gayrimenkul proje ve yapım yönetimi, Gayrimenkul projelerinde stratejik planlama yaklaşımları, Kentsel ve kırsal altyapı yatırımları,İşletme ve gayrimaddi varlık değerleme, Gayrimenkul yatırımları ve finansmanı, Kırsal ve kentsel arazi yönetimi ve politikaları, Arazi mülkiyeti, mülkiyet değişimi, arazi edindirme yöntemleri ve kurumları, Arazi kullanım planlaması, Yatırım projelerinin çevresel, ekonomik ve sosyal etki değerleme çalışmaları, Tesis yönetimi teorisi ve stratejileri, Gayrimenkul, varlık ve yatırım yönetimi ve kurumsal gayrimenkuller, Kamu taşınmazları yönetimi ve özelleştirme uygulamaları, Konut, ticari, endüstriyel, tarımsal ve özellikli gayrimenkul pazarlarının analizi, Gayrimenkul pazarlama ve pazarlama yönetimi, Gayrimenkul ve inşaat şirketlerinin kurumsallaşması, yatırım ortaklıkları ve fonları, Gayrimenkul geliştirme ve yatırımlarında risk analizi, risk yönetimi ve karar destek sistemleri, Gayrimenkul ve inşaat sigortaları ile kredi sigortaları gibi alanlarda dersler verilmektedir.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Değerlendirme Sistemi” tablolarında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Sinop Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanmaktadır.
Sinop üniversitesi Sınav yönetmeliğini çerçevesinde belirlenen kriterlerle öğrenci odaklı bir sınav sistemi benimsenmiştir. Temel olarak vize ve final sınavlarının yanında proje, sunum, ödev, yaz stajı vb. Uygulama – değerlendirme kriterleri mevcuttur.
Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki formal öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler, YÖK’ün belirlemiş olduğu Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasındaki Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilir.
Anabilim dalında aktif olarak görev yapan öğretim üyelerine ve iletişim bilgilerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı Akademik Personeli

Dr. Öğr. Üyesi Sultan SALUR KÜÇÜK

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı

Dahili: 5532

e-posta: ssalur[@]sinop.edu.tr



Doç. Dr. Yağmur SAĞLAM

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı

Dahili: 5080

e-posta: yagmur.saglam [@]sinop.edu.tr



Dr. Öğr. Üyesi Arif Hikmet ÇAKOĞLU

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı

Dahili: 5534

e-posta: acakoglu [@]sinop.edu.tr



Dr. Öğr. Üyesi Gökçen YILMAZ

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı

Dahili: 5075

e-posta: gyilmaz [@]sinop.edu.tr



Dr. Öğr. Üyesi Sultan SALUR KÜÇÜK

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı

Dahili: 5532

e-posta: ssalur[@]sinop.edu.tr